Sprekers

Spreker 1

DOS WINKEL

OPRICHTER VAN SEA FIRST FOUNDATION, ONDER-WATERFOTOGRAAF, BESCHERMER VAN DE OCEAAN

Zeewier is voor veel dieren een belangrijke biotoop. Vissen vinden er bescherming, schelpen en naaktslakjes floreren op sommige soorten zeewier.

Gedrurende ruim drie decennia heb ik gedoken in alle mogelijke ecosystemen,waarbij ik ontdekte dat de onderwaterwereld op dramatische wijze aan het veranderen is. In 2006 besloot ik om mij geheel te gaan wijden aan de bescherming van de oceaan. Na twee jaar studie besloot ik samen met enkele wetenschappers een boek te publiceren; Wat is er mis met vis? Dit boek heeft veel aandacht gekregen en was de aanleiding om in 2008 de Sea First Foundation (SFF) op te richten. Een educatieve organisatie die vertelt over het belang van de oceaan, over de bedreigingen en ook over de oplossingen. SFF streeft naar een wereld waarin de mensheid de oceanen erkent als essentieel voor al het leven en actie onderneemt om deze te beschermen. Het is nu tijd om actie te ondernemen.

Spreker 2

KOEN VAN SWAM

GESPECIALISEERD IN INNOVATIEPROCESSEN -EERSTE NEDERLANDSE ZEEBOER: STICHTING NOORDZEEBOERDERIJ

Mijn droom; samenwerking tussen twee Nederlandse topsectoren; agrofood en maritiem.

In de toekomst ziet de stichting mogelijkheden om langs de Nederlandse kust multifunctionele zeeboerderijen te ontwikkelen, liefst natuurlijk bij windmolenparken. Hiervoor heeft de stichting het Zeewierplatform opgezet. Samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden worden stappen gezet om de zeewierteeltketen in Nederland tot bloei te laten komen.

Het groene plantje is in Azië razend populair om te eten. Zeewier kent iedereen van de sushi, maar ook in vla, tandpasta en chocolademelk is zeewier verwerkt.

Zeewier kent een buitengewoon palet aan mogelijkheden en toepassingen. Die moeten we benutten, zowel op zee als thuis in de keuken.

Spreker 3

TOINE WILKE (TOINE DE ZEEWIERMAN)

SURFER, BIOCHEMICUS & VOEDINGSKUNDIGE
OPRICHTER VAN ALLSEA SEAWEEDFOODS

Zeewier is het voedsel van de toekomst. Het is een bron van alles wat we in ons dagelijks dieet tekortkomen: vezels, eiwitten, vitamines, mineralen. Maar zeewier is meer dan dat:  Het bevat unieke stoffen, die onze kwaliteit van leven ontzettend kunnen verbeteren. Deze stoffen noem ik ‘Zeenummers’

Als surfer kwam ik al vroeg in aanraking met zeewier. Ik begon het te eten wanneer ik hongerig was, maar nog niet het water uit wilde omdat de golven zo goed waren… Later, tijdens mijn studies Biochemie en Health Food Innovation Management, ontdekte ik het wetenschappelijke verhaal achter dit superfood: Er is veel dat we nog niet weten, er is veel nog niet onderzocht, maar alle pijlen wijzen in de juiste richting: zeewier heeft de potentie om veel gezondheidsproblemen in onze westerse samenleving op te lossen. En het is nog lekker ook!

Tijdens mijn lezing “minder E-nummers, méér Zeenummers” vertel ik over de positieve effecten die zeewierconsumptie kan hebben op ons dagelijks functioneren. Ook geef ik advies over welke wieren je het best kan eten. Hopelijk smacht je na deze lezing – net als ik – naar een dagelijkse dosis Vitamine Zee…

Spreker 4

MARIEKE BROWN

STICHTING ZEEWIERWIJZER

Zeewier, wat kún je daar nu eigenlijk mee?
Zeewier. Je kunt tegenwoordig geen krant of tijdschrift open slaan of er staat wel iets in over zeewier. Hetzij over de ontwikkelingen in het telen van zeewier, hetzij over het gebruik ervan; steeds vaker wordt er gesproken over de vele duurzame en gezonde mogelijkheden van en met zeewier. Dit zijn uitstekende ontwikkelingen.
Stichting Zeewierwijzer is al sinds 2011 bezig om bekendheid te geven aan het potentieel van zeewier. Onze doelstelling:
het bevorderen van de kennis over zeewier als bron van voeding, verzorging en gezondheid.
Dit lijkt aardig te lukken gezien de groeiende bezoekersaantallen op onze sociale media en website, het toenemende aantal evenementen waarin zeewier een belangrijke rol speelt, en de eerder genoemde interesse vanuit de pers in de ontwikkelingen in deze snel groeiende markt.
De uitdaging is nu: hoe krijg je mensen zover dat ze gaan profiteren van dit nieuwe voedingsmiddel en daadwerkelijk iedere dag wat zeewier gaan gebruiken? En áls iemand dit wil gaan doen, hoe moet dat dan in de dagelijkse praktijk? Want zeewier, wat kún je daar nu eigenlijk mee?

Spreker 5

RICHARD O’BARRY

Richard O’Barry is een Amerikaanse activist die bekend staat voor het trainen van de vijf dolfijnen die werden gebruikt in de TV-serie Flipper in de jaren 1960. Jaren na het uitbrengen van de film Flipper zocht Ric O’Barry dolfijn Cathy op, één van de flipper dolfijnen. Hij trof haar aan in een kleine, vervuilde soort van badkuip. Hij sprong het water in en in zijn armen blies ze haar laatste adem uit. O’Barry gelooft dat Cathy zelfmoord pleegde door het vrijwillig sluiten van haar blaasgat zodat het dier stikte. Vanaf dat moment reist hij de hele wereld over om zich in te zetten voor dolfijnen in gevangenschap. In 1970 richtte hij Dolphin Project op, een groep die zich richt op educatie over de gevangenschap van dolfijnen, en waar mogelijk bevrijdde hij dolfijnen. O’Barry verscheen in de Academy Award-winnende film The Cove (2009), waarin spionagetechnieken gebruikt werden voor het blootleggen van de jaarlijkse massale dolfijnenjacht in Taiji, Japan.
www.dolphinproject.co

Spreker 6

FEMKE DEN HAAS

Femke den Haas is dierenartsassistente. Vijftien jaar geleden heeft zij een organisatie opgericht, stichting Jakarta Animal Aid Network (JAAN). Met haar organisatie heeft zij verschillende projecten en campagnes opgezet om dieren in Indonesië een beter leven te geven en de lokale bevolking te informeren. Hieronder vallen trainingen in het redden van gestrandde dolfijnachtigen, een  roofvogel-rehabilitatiecentrum, de opvang van ex-dansaapjes, een campagne voor de sluiting van de laatste rondreizende circussen met dolfijnen op de wereld, een rehabilitatieproject voor dolfijnen in samenwerking met Ric ‘O Barry en een plastic-recycleproject.
Daarnaast is Femke den Haas de officiële vertegenwoordiger van Ric O’Barry’s Dolphin Project. Ze werkt nauw samen met Ric O’Barry voor haar dolfijnencampagne in Indonesië. Het laatste reizende circus in Indonesië werd een aantal jaren geleden verboden. Maar de strijd voor de vrijlating van deze dolfijnen gaat nog steeds door. Door de nieuwe minister zijn de dolfijnen nog steeds niet in beslag genomen. Ondertussen ligt de grootste zeekooi ter wereld al klaar om dolfijnen op te vangen en te rehabiliteren.

Spreker 7

Mark Kulsdom

In 2012 heeft Mark in New York een film gemaakt samen met Lisette kreischer. Ze gingen naar New York City om de look, feel en de smaak van een nieuw recept met Nederlands zeewier als nieuw, belangrijkste ingrediënt te ontdekken.
Deze documentaire bleek een perfect concept voor een recept te zijn en aan het eind van dat jaar hadden ze een super product in hun handen, verrijkt met zeewier, het nieuwe groene goud. In de jaren die volgden bouwde Mark een organisatie rond dit product, dat groeide uit tot een multinational met de missie om de grootste verandering van onze tijd te creëren; onze eet cultuur.
Ze bedienen twee mobiele keukens en meer dan 150 restaurants in Nederland en de omringende landen serveren de beroemde Dutch Weed Burger! Kom hem proeven op Wereld Oceaan Dag!

facebooktwitter

informatie

Vrijwilligers

Hoofdsponsor

logo-amanprana

sea first

logo-seafirst

Copyright © 2016  All rights reserved